– University of Copenhagen

News in Theoretical Particle Physics and Cosmology

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11    

ALMA and Rosetta Detect Freon-40 in Space

03 October 2017

Observations made with ALMA and ESA’s Rosetta mission by an international team, including researchers from NBI, have revealed the presence of the organohalogen Freon-40 in gas around both an infant star and a comet.

Read more

ALMA og Rosetta finder Freon-40 i rummet

02 October 2017

Jagten på molekyler, som kan afsløre liv udenfor Jorden, har været i gang i lang tid. Freon-40, som er et organohalogen er nu fundet i gasform både omkring en babystjerne og ved en komet.

Read more

Star formation influenced by local environmental conditions

15 September 2017

Three scientists at Niels Bohr Institute (NBI), University of Copenhagen, have carried out extensive computer simulations related to star formation, and they conclude that the present ‘standard explanatory model’ is lacking...

Read more

Stjernedannelse påvirkes af lokale forhold i rummet

15 September 2017

Tre forskere fra Astrofysik og Planetforskning har gennemført omfattende computersimuleringer af stjerners dannelse, og konklusionen er, at den nuværende ’grundmodel’ et godt stykke ad vejen kun beskriver...

Read more

Helt uventet rotation i stendød galakse

20 June 2017

Et internationalt forskerhold under ledelse af eksperter fra Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet har som de første nogen sinde vist, at stjernerne i en stendød elliptisk galakse også kan bevæge sig i regelmæssige baner.

Read more

Unexpected rotation in a stone-dead galaxy

20 June 2017

A joint European-US study led by experts from Niels Bohr Institute at the University of Copenhagen, reveals a rotating stellar disk à la the Milky Way in a stone-dead galaxy 10 billion light-years from Earth.

Read more

En af livets "LEGO-klodser" fundet med ALMA ved unge stjerner af samme type som vores Sol

06 June 2017

Astronomer fra blandt andet Niels Bohr Institutet har brugt ALMA til at observere stjerner af Solens type på et meget tidligt tidspunkt i deres dannelsesproces, og omkring en af dem er der fundet spor af en af livets byggesten.

Read more

NBIA Assistant Professor Jacob Bourjaily has been awarded a prestigious Young Investigator Grant from the Villum Foundation

23 January 2017Jacob Bourjaily's research involves the reformulation of quantum field theory in order to make the simplicity of its predictions more manifest. Given any quantum theory, the predicted probabilities for the possible outcomes of any experiment are encoded in a function called the scattering amplitude. These predictions are notoriously hard to compute, and yet surprisingly simple in form. Making this simplicity manifest in the way these predictions are computed dramatically improves the our ability...

Read more

Newly formed stars shoot out powerful whirlwinds

14 December 2016

Researchers from the Niels Bohr Institute have used the ALMA telescopes to observe the early stages in the formation of a new solar system. For the first time they have seen how a powerful whirlwind shoot out from...

Read more

Mystery of ultra-diffuse faint galaxies solved

29 November 2016

Over the last year, researchers have observed some very faint, diffuse galaxies. The galaxies are as faint as dwarf galaxies, but are distributed over an area just as large as the Milky Way.

Read more

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11